Wat te doen tegen slaapproblemen?

Dat beeldschermen funest zijn voor je nachtrust

is inmiddels algemeen bekend. En dat stress van invloed is op je slaap, weten we ook allemaal. Of is dat eigenlijk een fabeltje? We weten al heel veel over slapen en de do’s en don’ts hierover.

Toch is er ook nog veel onduidelijkheid rondom slapen en je nachtrust. Laten we daarom eens kijken naar wat we nu eigenlijk allemaal over slapen weten en hoe je tot een goede nachtrust komt.

het avondritueel
1. Rust, Reinheid en Regelmaat

Je kent de 3-Ren vast wel. Zeker als je kinderen hebt, dan moet je deze toch wel kennen :-) Rust, Reinheid én Regelmaat. Onderschat vooral niet de kracht van de laatste: Regelmaat en wat een vast avondritueel voor je slaap kan betekenen. Als je elke avond rond ongeveer dezelfde tijd hetzelfde patroon aanhoudt, bijvoorbeeld wassen, tanden poetsen, lezen en knuffelen (hoeft niet persé in deze volgorde) laat je je brein weten dat het bijna tijd is om te gaan slapen.



2. Zorg voor een donkere en rustige slaapkamer

Daarnaast is een goede slaapomgeving ook heel erg belangrijk. Het licht, de lucht, het geluid en de temperatuur zijn allemaal van invloed op je slaap én de kwaliteit van je slaap. De beste kwaliteit slaap bereik je door de hoeveelheid prikkels om je heen zoveel mogelijk te minimaliseren. Zorg daarom voor een donkere kamer en hou geluiden zoveel mogelijk buiten je slaapkamer (al hebben we helaas geen vat op de krolse kat van de buren).

frisse lucht
3. Hou je slaapkamer een beetje koel

Ook de temperatuur is van belang. Warmte in de slaapkamer doen we het als mens niet heel goed op. Althans teveel warmte is niet bevorderlijk voor je nachtrust. Advies: ‘s Ochtends even je slaapkamer luchten om dan ‘s avonds in een lekker frisse slaapkamer te slapen.

De warmte van je slaapkamer kun je natuurlijk zelf bepalen met de kachel. Toch adviseren wij om de kachel zoveel mogelijk uit te laten. Het juiste dekbed weet je namelijk goed warm te krijgen als je ‘s winters in een koud bed stapt en ook gedurende de nacht houdt deze je goed warm. Ook het juiste beddengoed helpt hierbij. Een flanellen hoeslaken en dekbedovertrek vinden velen in de winter heerlijk zacht en is niet zo koud als je net je bed in stapt.

In de zomer daarentegen is het juist belangrijk dat je een dekbed hebt wat niet te warm is, niet te dik en je warmte goed weet af te voeren. Kies in de zomer voor je beddengoed juist voor koelere materialen zoals satijn katoen, linnen, Tencel en zijde. Deze stoffen houden je gedurende de nacht lekker koel.

boek lezen voor het slapen
4. Ontspanning doet wonderen

Spanning is killing voor je nachtrust. De dag is een spiegel voor de nacht. Veel van jullie zullen het herkennen dat bij een drukke en/of stressvolle dag (deadlines op je werk, drukte met je kinderen, spanningen bij familie of vrienden) het in slaap vallen helemaal niet zo makkelijk gaat. De dag maalt nog door je hoofd en zorgt ervoor dat je de slaap niet goed kan vatten. En ook de slaap zelf is vaak lichter en onrustiger. Deze onrustige slaap zorgt er helaas voor dat de kwaliteit van slaap ook minder goed is en je dus minder uitgerust en fit wakker wordt.

Hoe dit precies werkt lees je in deze blog over 8 uren slaap en het eventuele nut ervan. Zorg er dus voor dat je je hoofd lekker leeg maakt voordat je in bed stapt en gaat slapen.

5. Gun jezelf een goede slaapuitrusting

Dus neem van ons aan dat een goede nachtrust wonderen doet. Helaas is dit nog helemaal niet zo gemakkelijk voor iedereen om voor elkaar te krijgen. Zorg in ieder geval voor een goede slaapuitrusting. Met het juiste dekbed, hoofdkussen en beddengoed schep je in ieder geval alle voorwaarden voor goed slapen én lekker wakker worden. Weet je zelf niet goed wat voor jou de juiste slaapuitrusting is? Vraag ons (bel, mail of chat) om met je mee te denken en dan zoeken we samen naar wat jouw nachtrust optimaal maakt!