Gratis verzending vanaf € 50
Achteraf Betalen
Snelle levering
14 dagen zichttermijn

Onderhoud & Reiniging

Het belangrijkste punt van onderhoud is het dagelijks luchten van uw slaapkamer. Laat uw bed 's ochtends lekker open liggen, zodat het beddengoed goed kan ademen. Houdt u zich altijd aan de wasvoorschriften op het waslabel.

Onderhoud van een dekbed

Elke nacht verliest een mens huidschilfers, waarmee huisstofmijten gevoed worden. Allergieën voor deze mijten komen steeds vaker voor en het is daarom aan te raden om uw bedtextiel frequent te wassen en uw dekbed goed te luchten. Bij normaal gebruik is het reinigen van uw dekbed eigenlijk niet nodig. Als u het dekbed toch wilt wassen adviseren wij u deze naar een stomerij te brengen. Ook al staat er op het label van het dekbed dat u deze zelf kunt wassen. Het was- en met name droogproces vraagt heel veel aandacht. Het laatste wat u namelijk wilt is dat de vulling gaat klonteren en verschuiven.

Als u het dekbed wel zelf gaat wassen, kijk dan goed op het waslabel van uw dekbed voordat u aan de slag gaat. In verband met de vulling van het dekbed is het sowieso verstandig om op een lage temperatuur te wassen en een fijnwasmiddel te gebruiken.

  • Let er bij het in de wasmachine stoppen van uw dekbed op dat u niet propt. Het beste is om het dekbed eerst losjes op te vouwen en het dan voorzichtig in de trommel te plaatsen. Zo is het gewicht beter verdeeld en heeft u minder kans op een bonkende wasmachine of wasmiddel-vlekken op het dekbed.
  • Let ook goed op de afmeting van het dekbed en of deze ruim in de wastrommel past. Wanneer het dekbed onvoldoende ruimte heeft om te draaien, wordt het dekbed veel te heet en gaat deze krimpen en klonteren!
  • Om het dekbed goed te drogen moet deze direct na het wassen in de droger. Maar stop er wel droogballen bij, zodat het dekbed goed geklopt wordt en de vulling goed los komt.
  • Dekbedden dienen de eerste wasbeurt bij voorkeur koud gewassen te worden. Dit voorkomt krimpen bij latere wasbeurten. Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om uw dekbed op te schudden of door te luchten. Door de compactheid van het materiaal van de tijk zet er zich geen stof in vast. Lichtjes afborstelen af en toe is dan ook voldoende! Bij het kloppen of stofzuigen van de tijk kunnen poriën zich verwijden, waarna de vulling door de tijk kan komen.

Dekbed wassen in de wasmachine

Onderhoud van een Tencel dekbed

Het fijne aan Tencel is dat het zich net als synthetisch vezels heel goed laat reinigen. Dit is een duidelijke uitzondering ten opzichte van alle andere vulmaterialen. U kunt uw tencel dekbed thuis eenvoudig zelf in uw eigen wasmachine wassen en ook het drogen in de droger is geen probleem. De vulling zal niet gaan klonteren.

Onderhoud van een donzen of zijden dekbed

Een donzen of zijden dekbed heeft niet veel verzorging nodig. Het luchten van uw dekbed zorgt ervoor dat deze goed droog blijft. Een goede kwaliteit donzen of zijden dekbed kan normaal gesproken op 60 ºC en met een fosfaatvrij wasmiddel gewassen worden. Lees de wasvoorschriften op het label van uw dekbed wel eerst goed door. Om uw dekbed goed te drogen moet deze in de droger. Maar stop er wel droogballen bij, zodat het dekbed goed geklopt wordt en de vulling goed los komt. 

Laat uw donzen en zijden dekbed niet in de zon hangen te drogen! De zon onttrekt vochtigheid aan dons, veren en zijde. Deze verliezen hierdoor hun elasticiteit waardoor het slaapcomfort vermindert. Het is ook niet verstandig om óp een donzen dekbed te gaan zitten en/of liggen, omdat dit het dons kan beschadigen. Bij een zijden dekbed is dat geen probleem. Om het volume weer in uw donzen dekbed terug te brengen, kunt u deze het beste met regelmaat opkloppen.

Let op! Wij adviseren altijd het donzen dekbed van links naar rechts op te kloppen. Als u donzen dekbed van boven naar beneden opklopt kan het gebeuren dat de dons door de schotjes schiet en in een andere vak terecht komt.

Onderhoud en verzorging van een wollen en kameelharen dekbed

Wol en kameelhaar heeft zelfreinigende eigenschappen. Dit komt mede omdat een klein percentage van de wolvet (lanoline) in de wol achterblijft. Lanoline is vuil afstotend. Als u uw wollen dekbed of onderdeken regelmatig lucht, dan blijft het fris. Mocht er onverhoopt een vlek in de tijk komen, dan kunt u eerst proberen de vlek te verwijderen met een beetje ossengal zeep of groene zeep. Lukt dit niet, dan kunt u uw dekbed zonder problemen naar de stomerij brengen. Daar wordt uw dekbed gereinigd op het speciale wol-programma.

Onderhoud van een katoenen of bamboe dekbed

Een katoenen of bamboe dekbed is goed te wassen, maar wij adviseren altijd uw dekbed naar de stomerij te brengen. Ook al staat er op het label van het dekbed dat u deze zelf kunt wassen. Het was- en met name droogproces vraagt heel veel aandacht. Het laatste wat u namelijk wilt is dat de vulling gaat klonteren en verschuiven.

Wilt u toch zelf gaan wassen, lees dan de wasvoorschriften op het label van het dekbed wel eerst goed door! Het is ook goed mogelijk het dekbed met de hand te wassen in bijvoorbeeld een badkuip. Voordat u het dekbed uit het bad haalt is het wel belangrijk om zoveel mogelijk water uit het dekbed te drukken en het dekbed niet te wringen!

Om uw dekbed goed te drogen moet deze in de droger. Maar stop er wel droogballen bij, zodat het dekbed goed geklopt wordt en de vulling goed los komt. 

Dekbed was stappenplan

dekbed wassen

Bekijk het waslabel:

  1. De tobbe geeft aan of het dekbed gewassen kan worden. Een getal in de tobbe geeft de maximale temperatuur aan waarop het artikel gewassen mag worden.
  2. Een handje in de tobbe betekent dat het artikel alleen met de hand gewassen mag worden.
  3. Een driehoek vertelt je of het artikel gebleekt mag worden. Met de moderne zuurstofbleekmiddelen (die poeders) is het meestal geen probleem.
  4. Een cirkel in een vierkant is het symbool voor drogen in de droogtrommel. Staat er één stip in, hou dan een lage temperatuur aan. Twee stippen geven aan dat u het artikel op een normale temperatuur mag drogen.
  5. De strijkbout laat zien of het artikel strijkbaar is. Meestal staan er ook nog één of meer stippen in. Deze corresponderen met de stippen op de knop van u strijkbout.

Let op Kijk ook even van wat voor materiaal de vulling en de overtrek gemaakt zijn. Een katoenen dekbed kan uiteraard met een gewoon wasmiddel gewassen worden. Gebruik als u het niet zeker weet liever een fijnwasmiddel.

  1. Stop uw dekbed in de wasmachine. Niet proppen! Vouw het in de lengte dubbel en draai het de trommel in. Hierdoor is het gewicht goed verdeeld en zal de wasmachine niet gaan bonken.
  2. Doe het wasmiddel en eventueel het bleekmiddel erbij.
  3. Stel het programma (denk aan de juiste temperatuur!) in en laat de wasmachine zijn gang gaan.
  4. Haal het dekbed uit de wasmachine en stop het in de droger. Om de dekbedden goed te drogen moet deze in de droger. Maar stop er wel droogballen bij, zodat het dekbed goed geklopt wordt en de vulling goed los komt.

Waarschuwingen!

  • Een kruis door het wasmachine symbool betekent dat het artikel chemisch moet worden gereinigd. Probeer dit nooit zelf! De stoffen die bij chemisch reinigen worden gebruikt zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor uw gezondheid. Breng het artikel naar de stomerij. Een kruis door een van de was symbolen betekent gewoon niet doen!
  • Let goed op de afmeting van het dekbed en of deze ruim in de wastrommel past. Wanneer het dekbed onvoldoende ruimte heeft om te draaien, wordt het dekbed veel te heet en gaat deze krimpen en klonteren! 

Onderhoud en verzorging van een hoofdkussen

Hoe vaak een hoofdkussen in de was moet hangt af van de persoonlijke eigenschappen en gebruiken. Bijvoorbeeld, hoeveel transpireert iemand en hoe goed is de kamer geventileerd. Hoofdkussens zouden vaker gewassen moeten worden dan bijvoorbeeld dekbedden, want mensen zweten vaker meer of sterker via het hoofd dan het lichaam. Wij adviseren echter altijd het gebruik van een molton of tencel kussensloop. Dit is naast het kussensloop, welke bij uw dekbedovertrek zit, een extra bescherming van uw hoofdkussen. Met een molton kussensloop verlengt u de levensduur van uw kussen en slaapt u altijd hygiënisch fris en schoon. U hoeft uw hoofdkusen dan ook veel minder vaak te wassen. 

Waardevolle hoofdkussens kunnen beter niet in een kleine wasmachine gewassen worden. U kunt het kussen beter naar een gespecialiseerde wasserette of stomerij brengen. Na het wassen moeten de kussens namelijk heel goed worden gedroogd, anders kan een nare geur ontstaan en/of de vulling gaan klonteren.

Gebruik geen stofzuigers op donzen of synthetische kussens, het kan de vezels lostrekken. Als een kussen goed te wassen is, is vervanging uit hygiënisch oogpunt niet echt noodzakelijk. Zo lang het kussen u in ieder geval nog steeds voldoende ondersteuning geeft. Over het algemeen geldt dat na een jaar of vijf een kussen aan vervanging toe is.

Onderhoud en verzorging van bedtextiel

Tenzij anders vermeld op de verpakking, de eerste keer koud wassen (kraantemperatuur of minder dan 30 ºC) volgens spoelprogramma in de wasmachine of een paar uur in, bij voorkeur stromend, koud water laten staan. De eerste keer niet in de wasdroger drogen. Bij bonte textiel eventueel een scheutje azijn toevoegen voor het inbranden van de kleur. Daarna wassen op 30 ºC.

Onderhoud en verzorging van een matras

Om een zo gelijkmatig mogelijke belasting van het matras te bewerkstelligen, is het aan te raden het matras regelmatig om te draaien. Zowel van de bovenkant naar de onderkant als van de hoofdzijde naar de voetzijde. Ook onderling wisselen met uw partner is verstandig indien u twee gelijke matrassen heeft. Eens in de vier weken draaien en/of keren is voldoende. Dit verlengt de levensduur van uw matras.

Let wel! De matrassen uit onze Savanne collectie hoeft u niet te keren en draaien. De pocketvering die wij in deze matrassen gebruiken zijn van zulke hoge kwaliteit dat slijtage geen issue is.

Een goed geluchte kamer is zowel voor het slapen zelf als voor de matras zeer belangrijk. Te hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12 ºC) kunnen ertoe leiden dat, vooral op de veerlatten aan de onderzijde van de matras, vochtaanslag ontstaat. Dit gaat ten koste van het comfort en de levensduur van het matras. Er kunnen schimmelvlekken ontstaan, hetgeen niet onder de garantie valt. Aan de onderzijde gesloten bedden of verkeerd beddengoed, bijvoorbeeld niet of slecht luchtdoorlatend, verhogen het risico op schimmelvorming. We raden dan ook aan het matras geregeld 's morgens te luchten, met opengeslagen beddengoed en indien mogelijk met open raam. Matrassen moet u niet kloppen, maar met zachte borstel of stofzuiger reinigen. Schuimrubber matrassen mogen niet aan het zonlicht blootgesteld worden, dan droogte het materiaal uit en verkort het de levensduur van het matras aanzienlijk.

Afneembare hoezen, matrastoppers en onderdekens die een scheerwollen afdekking hebben, mogen alleen gereinigd worden door een stomerij, tenzij op de label anders aangegeven. Meestal volstaat het lekker uithangen bij vochtig (mistig weer) om deze hoezen of wollen onderdekens weer lekker fris te krijgen. Niet doorgestikte hoezen kunnen, tenzij anders aangegeven, in de wasmachine gewassen worden met gesloten ritssluiting.

Onderhoud en verzorging van een lattenbodem

Een lattenbodem behoeft niet veel onderhoud. Het luchten gaat samen met het luchten van het matras. Zorg voor een goede ventilatie onder de bodem. Een afgesloten bed ombouw geeft te weinig ventilatie. Een slechte of versleten bodem beïnvloedt het comfort en de levensduur van het matras. Het is van belang dat u bij aanschaf van een matras ook over een passende bodem beschikt. In eerste instantie bepaald het matras het slaapcomfort. De verhouding ligt op 70% voor het matras en 30% voor de bodem.

Black Friday - Nú maximaal korting - Bestel direct online Op=Op!