Niet zo lang geleden hebben we uitvoerig besproken...
...wat het juiste matras voor je is als je last hebt van je rug of nek. Rugklachten en nekklachten kunnen namelijk een goede nachtrust flink in de weg zitten. En als je ‘s nachts niet goed uitrust heb je daar gedurende de hele dag vaak last. Moe zijn, een kort lontje hebben en lastig kunnen concentreren kunnen allemaal de naweeën zijn van een beperkte nachtrust.
Een goed matras in combinatie met het juiste hoofdkussen
Een goed matras is het eerste waar je naar kijkt als er sprake is van rug- en nekklachten. Met het juiste matras leg je de basis voor de juiste ondersteuning die bij jouw slaaphouding hoort. Maar het juiste hoofdkussen is minstens zo van belang. We zien het vaak gebeuren dat iemand veel geld uitgeeft aan een nieuw bed en matras en dan zegt: “Doe er voor €45,- nog even 2 kussens bij.” Wij vinden het dan geen wonder dat je dan nog steeds onuitgeslapen rondloopt.
Als je op zoek gaat naar het juiste hoofdkussen dan neem je je slaaphouding als uitgangspunt. Ben je een buikslaper, een rugslaper of een zijslaper? En natuurlijk kan het ook nog zo zijn dat je gedurende de nacht veel van houding wisselt, woelwaters noemen we dat (hebben we vrij recent geleerd). In welke houding(en) je ook slaapt, voor iedereen is er een passend hoofdkussen te vinden. De vulling en de vorm van het kussen bepalen de mate van ondersteuning én het slaapcomfort.
Wat is een goed kussen voor buikslapers?
Er zijn buikslapers die het liefst zonder hoofdkussen slapen. Ben je een buikslaper en slaap je liever wel met een kussen, dan is het van belang dat je het kussen zo laag mogelijk houdt. Vooral bij vormvaste vullingen zoals latex en traagschuim. Vooral donzen kussens en kapok kussens zijn bij uitstek geschikt voor mensen die graag op de buik slapen.
Wat voor kussen is geschikt voor de rugslaper?
Rugslapers adviseren we een hoofdkussen dat in de nek iets hoger is dan bij het achterhoofd. Zo krijgt de nek de juiste ondersteuning en zorg je voor een goede houding. Een bamboe hoofdkussen en een Tencel hoofdkussen zijn beide bij uitstek geschikt voor rugslapers.
Welk kussen doe je de zijslaper een plezier mee?
Tot slot de zijslaper. De zijslaper komt het meeste voor, 3 van de 4 mensen geeft de voorkeur aan slapen op de zij. Deze houding wordt door de geleerden ook gezien als de minst belastende houding. Maar ook de zijslaper heeft ondersteuning nodig. Voor een ‘zijslaapkussen’ is het van belang dat het zachte én stevige steun geeft voor de schouders en de nek. Zo ondersteunt een kussen je nek, hoofd en schouders het meest optimaal. Vullingen die voor deze zij slapende groep geschikt zijn: latex, wol, kapok, bamboe en traagschuim.
Hoe kun je het beste slapen met rugpijn?
Comfort tijdens het slapen is voor iedereen van belang. Maar als je last hebt van nek- en rugpijn, dan is het nóg veel belangrijker dat een kussen je goed ondersteund. Daarom adviseren bij deze klachten een neksteunkussen. Een neksteun hoofdkussen wordt vaak gemaakt van vormvast materiaal, vaak is dit latex. Dit materiaal geeft extra ondersteuning bij hoofd en nek. Deze kussens zijn bij uitstek geschikt voor zijslapers met nek en schouderklachten. Rugslapers adviseren we een laag of zachter model. Buikslapers raden wij een neksteunkussen af.
Wat is een goed kussen voor schouderklachten of nekklachten?
Welke slaaphouding je voorkeur ook heeft, een goed kussen zorgt ervoor dat je hoofd en nekwervels zo goed als in een rechte lijn liggen met je ruggengraat. Als je last hebt van schouder- of nekklachten is het juiste kussen kiezen nog veel meer van belang. Naast de neksteunkussens worden latex hoofdkussens en traagschuim hoofdkussens ook veel geadviseerd. Latex is een 100% natuurlijk materiaal en is ook een vormvast materiaal, je kunt je vast voorstellen dat het daardoor veel stabiele ondersteuning biedt. Latex ventileert super goed en het voert vocht (bijvoorbeeld transpiratie) goed en snel weer af.
Bij een latex of traagschuim hoofdkussen is het belangrijk om de juiste hoogte te bepalen. De hoogte die je nodig hebt is vooral afhankelijk van de hardheid van je matras. Hoe zachter je matras, hoe meer je schouders wegzakken. Dan adviseren we een laag model. Heb je nou een stevig matras of heb je brede schouders, dan adviseren we een hoog model.
Neem rug- en nekklachten serieus!
Rugklachten en nekklachten met als gevolg een slechte nachtrust kan je dagelijks leven behoorlijk verstieren. Het beperkt je in je bewegingsvrijheid gedurende de dag, dus blijf er niet mee rondlopen. Neem het echt serieus, want hoe eerder je de juiste voorwaarden schept voor een goede nachtrust door de juiste ondersteuning, hoe eerder de klachten zullen verdwijnen. Kom je er nou niet uit welk kussen voor jou geschikt is, schroom dan niet om ons te bellen, chatten, mailen etc. We kijken graag met je mee!