Slapen lijkt zo makkelijk.
Misschien is dat het ook hoor. Wellicht niet als je nog midden in de jonge kinderen zit. Of als je een drukke baan hebt. Of als je onregelmatig werk hebt. Of als de drukte in je hoofd maar aanhoudt. Of als je leefgewoonten niet heel helpend zijn voor je slaap. Of als je veel piekert…
Uit deze opsomming blijkt wel dat lekker en vooral ‘goed’ slapen nog helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Je denkt, ik ga gewoon liggen, sluit m’n ogen en op naar dromenland. Maar er zijn enorm veel redenen, waardoor je toch niet de slaap kan vatten of waardoor je ‘s nachts nog lang wakker ligt. Of dat je wel slaapt, maar niet in de diepe slaap kunt komen. Dé slaap die je uiteindelijk een uitgerust gevoel geeft.
Pffff wat ben ik moe
Ik slaap prima, denk ik. Het duurt maar enkele minuten voordat ik in slaap val en mijn kinderen maken me ‘s nachts gelukkig nog maar af en toe wakker. Ik drink af en toe wel eens koffie ‘s avonds en een wijntje of biertje doe ik in het weekend, maar niets buiten het ‘normale’. M’n telefoon lijk ik soms mee vergroeid en is het laatste vaak wat ik ‘s avonds zie en het eerste in de nieuwe dag.
Dus dan is wellicht de vraag of ik wel zo gezond leef (wat ik toch lastig vind om toe te geven). Daarbij komt dat ik met regelmaat tegen mezelf zeg: “pfffff wat ben ik moe.” of als iemand vraagt hoe het gaat: “druk, moe, verder goed hoor!” Dus een kleine analyse deed me vermoeden dat mijn slaap misschien toch niet zo goed is als mijn snelheid van in slaap vallen doet vermoeden.
Door een simpele google-zoektocht werd ik al gauw met m’n neus op de feiten gedrukt. Als ik de checklist voor een goede slaap afwerk kom ik toch onder het gemiddelde uit en de beloftes zijn groot wanneer ik dat verbeter. Je hebt een frisser gemoed, fysiek kun je meer presteren, je concentratie vergroot (‘s nachts ruimen je hersenen namelijk de giftige afvalstoffen op die zich gedurende de dag hebben opgehoopt), afvallen gaat makkelijker en geestelijk word je sterker. Het lijkt wel de oplossing tot alles.
Aannames zijn gevaarlijk
Mijn aanname dat ik goed slaap lijkt dus niet helemaal juist. De perfecte plek om het hier eens over te hebben leek dan ook het werkoverleg met m’n collega’s. Ik werk tenslotte in een beddenspeciaalzaak. Nog een paar collega’s knikten driftig mee toen ik hen vertelde dat ik meer focus wil leggen op slaap en m’n kwaliteit van slaap en wat me op dit moment tegenhoudt. En binnen 10 minuten was een plan geboren. Een slaap challenge: 30 dagen lang (een paar) andere keuzes maken die de garantie op een goede nachtrust vergroten.
Voor mij is dat m’n telefoon beneden laten liggen (of de wifi uitzetten) en ‘s avonds mijn telefoon wat vaker wegleggen. Een andere collega neemt zich voor om eens kritisch naar zijn bed en vooral zijn matras te kijken. En weer een andere collega besluit te beginnen bij een ander hoofdkussen. Rome is immers ook niet in één dag gebouwd, dus kleine stapjes maken een goed begin. En van daaruit kijken we verder.
FOMO maar met een goed boek
Eerlijk gezegd keek ik er niet heel erg naar uit. Maar met een 'ouderwetse' wekker en een boek (waar ik al maanden niet in gelezen had en op de helft mee was gestopt) op m’n nachtkastje heb ik m’n oude vertrouwde iPhone beneden laten liggen. Ik dacht dat mijn FOMO tot grote hoogte zou stijgen.
De werkelijkheid bleek stukken rooskleuriger. M’n boek wordt weer gelezen en ik wordt weer gewekt door vogeltjes (nou ja, onze wake-up light, maar het klinkt alsof ze er echt zijn). De volgende ochtend blijk ik amper een appje te hebben gemist. Dus m’n FOMO blijkt totaal onterecht. Waar ik vooraf dacht dat dit een flinke kluif zou worden is het eigenlijk heel eenvoudig gebleken.
Topper versus onderdeken
Rutger, m’n collega, heeft zijn topper ingewisseld voor een (wollen) onderdeken. Hij heeft namelijk een prima traagschuim matras en een topper vertraagt vooral de werking van het traagschuim. De onderdeken werkt ventilerend en de wol werkt ook nog eens isolerend. Het is fijn koel in de zomer, maar juist heerlijk warm in de winter. Tot zover mijn enthousiasme over de wollen onderdeken. Zijn bevindingen tot nu toe: “Die wollen onderdeken, die slaapt echt heerlijk, ik heb het ook echt minder warm dan voorheen. Eerlijk is eerlijk, ik moest wel echt een weekje wennen dat ik op een onderdeken lag in plaats op m’n oude topmatras. Maar ik merk dat ik nu juist meer ondersteuning heb als ik lig op m’n bed.”
Een nieuw hoofdkussen voor schouders en nek
Een andere collega, Mark, heeft al tijden last van zijn schouders en nek en bezoekt daarom met regelmaat een fysiotherapeut. Dat hij er wel eens hinder van zou kunnen ondervinden in zijn slaap zal niemand verbazen. Met een nieuw neksteun hoofdkussen, meer afgestemd op de behoeftes van zijn lichaam, hoopte hij dan ook snel een verschil te voelen. Dat duurde wel een weekje. Met stevige twijfel tussendoor. Maar nu ruim 2 weken verder wil hij niet weer anders. Een neksteun kussen werkt dus echt!
Times flies when you sleep well
De 30 dagen zijn voor ons allemaal voorbij gevlogen. En ja er is bij een verandering altijd een gewenningsperiode. Niet elke verandering biedt meteen de winst die je misschien hoopt of verwacht.
In het geval van een hoofdkussen adviseren we altijd om je oude kussen nog een tijdje naast bed te houden. Als je dan ‘s nachts wakker wordt en het nieuwe hoofdkussen nog niet helemaal fijn voelt, dan wissel je deze gewoon om met je oude kussen. Onze ervaring is dat je binnen no time aan het nieuwe kussen gewend bent. Ditzelfde geldt voor een onderdeken of een dekbed. Die wissel je ‘s nachts niet zo snel om, maar het helpt vaak al om te weten dat het normaal is dat je er niet meteen als een roosje onder slaapt. Geef jezelf en je lichaam dus de tijd om te wennen.
Moraal van het verhaal
En nu, we zijn nu ruim een maand verder. Mission accomplished? Ja! Wat mij betreft wel. Ik zoek naar tastbare bewijzen dat ik beduidend frisser wakker wordt, maar dat verschilt echt per dag. Ik merk absoluut het verschil tussen wel of geen telefoon voor het slapen gaan. M’n hoofd is kalmer, winst 1.
En toen ik op de helft van de maand besloot niet meer te gaan snoozen en om 6 uur uit bed te gaan bleek dit de opmaat om me frisser, helderder en actiever te voelen, winst 2! Als je me dat 2 maanden geleden had verteld had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Maar dat even terzijde.
Moraal van het verhaal. Alle begin lijkt moeilijk, maar hoeft het niet te zijn. En een kleine verandering kan al een groot verschil maken. Vertel het ons, waar begin jij mee?